Únikovky do přírody 2021/22–listopad a prosinec

Zadání na listopad a prosinec

Vydejte se během školního roku na doporučená místa, zašlete fotografii sebe u turistického cíle na: dagmar.hubackova@zsvelvary.cz, sbírejte body a vyhrajte nějakou sportovní cenu. Místa navštěvujte v pořadí, v jakém chcete. Informace budou na stránkách školy zveřejněny cca 1x za 2 měsíce.
Nestihli jste únikovku pro září a říjen? Nevadí. Doporučená místa můžete navštívit kdykoliv během celého školního roku. Zadání lze vyhledat na nástěnkách ve škole nebo na stránkách školy: www.zsvelvary.cz.


Od skal se přesuneme ke kapličkám. Tentokrát budou cíle hodně blízko.
Cíl listopad: Kaplička sv. Antoníček Sazená 10 bodů (na mapě č. 1)
Kapličku se studánkou místní zasvětili a svěřili do ochrany sv. Antonínu. Sv. Antoníček je patronem ztracených věcí, milujících, manželství, žen a dětí, těhotných žen, starých lidí, chudých, cestujících, pekařů, horníků, lodníků, pastýřů, pošťáků, proti horečce, proti nemocem dobytka, proti válečným útrapám, pomocník v každé nouzi, zvířat, proti lichvě a úrokům. Takže si každý jistě vybere… Kaplička byla postavena pravděpodobně v roce 1887. Z Velvar se až ke kapličce dostanete po zelené turistické značce. Je to asi 5,5 km. Okolí je nyní hezky upravené.

Cíl prosinec:Kaplička u sv. Jana Nelahozeves – Lešany (10 bodů) na mapě č.2
Barokní kaplička sv. Jana z 18.stol. Stojí nad obcí Lešany u Nelahozevsi. Zděná stavba ze smíšeného zdiva (pískovec, cihly), v přední stěně výklenek s obrazem. Ve výklenku byla skoba svědčící o dřívějším umístění sochy. Kaplička opravena v roce 2007, navržena k prohlášení za nemovitou památku. Z Velvar se sem dostanete po zelené a žluté turistické značce. Je to sem cca 6 km.


Chůze je pro člověka tím nejpřirozenějším pohybem. Zatímco v dřívějších dobách bylo chození naprosto běžné, dnes je často každý rád, že dojde alespoň na parkoviště k autu nebo do restaurace pro oběd. Pokud byla dříve chůze způsobem, jak si zajistit potravu, vnímejte ji nyní jako důvod, jak udržet své tělo zdravé. Obzvláště po „covidové pauze“ pohyb potřebujeme. Je to věc, která by měla být natolik přirozená, že bychom o ní ani neměli mít čas přemýšlet. Zkrátka se jen zvednout a jít.

Vydejte se během školního roku na doporučená místa, zašlete fotografii sebe u turistického cíle na: dagmar.hubackova@zsvelvary.cz, sbírejte body a vyhrajte nějakou sportovní cenu. Místa navštěvujte v pořadí, v jakém chcete. Informace budou na stránkách školy zveřejněny cca 1x za 2 měsíce.

Cíl za září a říjen jde spojit v jeden výlet. Na obě místa se dostanete autem + pěšky z Knovíze či Podlešína, nebo vlakem do Podlešína + okruh pěšky. Je také možné jet na kole. (Velvary, Kamenný Most, Zvoleněves, Podlešín, Knovíz) Údolí kolem Knovízského potoka je krásné. Vedou zde cyklostezky a místní silnice. Já šla okruh z Knovíze. Místo označené v mapě S je zajímavé tím, že odsud uvidíte silo ve Slaném i na Velké Bučině.

Cíl září: Husova skála = Husova kazatelna 10 bodů (na mapě č.1)

Mezi lidmi koluje legenda, že se tento pískovcový útvar při cestě kolem obce zalíbil Mistru Janu Husovi. Přikázal zastavit, svolal místní obyvatele a z nejvyššího kamene kázal. Skály jsou krásné i při pohledu z cesty. S trochou šikovnosti se dají obejít. I když jsou ve skále stupy, vstup je na vlastní nebezpečí. Pro naše potřeby není nutné na skály lézt a v zájmu bezpečnosti to, prosím, nedělejte.

Cíl říjen: Skalní jehla Podlešín 10 bodů (na mapě č.2)

Přírodní památka Podlešínská skalní jehla byla vyhlášena v roce 1987 a nachází se u obce Podlešín. Důvodem ochrany je výrazná izolovaná pískovcová skalní věž, připomínající přírodní výtvory známé z východočeských skalních měst. Věž je vysoká 8m. Na jehlu, prosím, nelezte.

+Viadukt Podlešín 5 bodů (na mapě č. 3)

Podlešínský viadukt patří k nejstarším a nejvýznamnějším železničním mostům ve středních Čechách. Most se dochoval v téměř nezměněné podobě. Jedná se o ukázku výjimečné architektury inženýrského železničního stavitelství z let 1872 – 1873.Kamenný most s výškou ve svém nejvyšším bodě 17,7 metrů a o celkové délce 95 metrů má pět oblouků.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..